Linda Rosing på beställning

Journalistlinjen på Molkoms folkhögskola producerar artiklar och krönikor i rasande takt till en valtidning för ointresserade ungdomar i åldrarna 18-26 som ska vara uppe på webben innan riksdagsvalet den 17 september.

Själv är jag en av två chefredaktörer och har än så länge bara skrivit ett kåseri med rubriken "Alkohol är det bästa som hänt Sverige". Är ni nyfikna är det bara att spana in tidningen när den är klar. Jag kommer länka den härifrån så det blir inga problem att hitta den. Om ni är ointresserade av både politik och alkohol, så kommer det också en intervju med Linda Rosing som startat Unika Partiet vilket säkert kommer locka en hel del läsare. Jag vet att det är svårt att låta bli att läsa om Linda Rosing i hennes eviga mediakarusell eftersom man verkligen, verkligen vill avsky henne. Men jag lovar att inte säga till någon att ni läst artikeln om henne.

9 dagar till deadline.


Farväl sommar

Sommaren 2006 slog alla värmerekord, drunkningsstatistiken ökade med många procent och jag måste ärligt säga att det var bland de bästa somrarna i mitt liv trots både upp-och nedgångar.

Men detta är ingen neråtssång.

Vi behöver inte sucka åt att sommaren är kort, för hösten är kortare. Och under den mörka tiden på året kan vi verkligen kura ihop oss i soffan under en fleecepläd, tända några stearinljus, dricka varm choklad och titta på en bra film (själv ska jag se The New World som handlar om Pocahontas och hennes stora kärlek John Smith).
Och vad är mer bra med hösten? Jo, på hösten får man mysa i stora stickade koftor, varma byxor och sköna täckjackor eller en snygg 60-talsjacka och klä sin lilla hjässa med den underskattade baskern. För er som ändå inte kan njuta fullt ut av de mörka månaderna kan ni göra som jag, titta i resekataloger och drömma sig bort. Själv kommer min dröm förverkligas i januari, men för er som inte har råd går det lika bra att drömma. Och spara, spara, spara!

Farväl sommar!
Välkommen höst!


För dina ögons skull

Jag gör vad som helst för dina ögons skull.

Djupblåa ögon. Och jag som alltid velat ha en kille med mörkbruna eller gröna ögon, och så fick jag en kille med blå. Fast det är de vackraste blå ögon jag sett. Thomas har allt som jag söker hos en partner (vilket ord, levnadskamrat låter gulligare). Han har mörkbrunt hår i en läcker frisyr, stor pussmun som nästan dränker mina betydligt smalare läppar, små små fräknar som bara syns om man tittar noga, synliga kindben, ja, hela hans ansikte är fint. Och för att inte tala om kroppen! Okej, han är bara 175 cm lång, men det gör inget eftersom jag är femton centimeter kortare. Han har en vältränad mage (magrutor är det finaste jag vet), liten vältränad rumpa, sexiga skuldror som musklerna lyser igenom och ja, ni kanske förstår att det var hans utseende jag först föll för.

Men det visade sig att hans personlighet var tiotusen gånger vackrare än kroppen. Han är min bästa vän i vått och torrt, han tröstar mig när jag är ledsen, får mig att skratta när jag är sur, tar mig ner på jorden när jag blir divig, brottar ner mig när jag är arg och dränker mig i kyssar á la Hansson när jag vill. Och vi har samma värderingar, vill samma saker och älskar varandra lika mycket vilket jag tror är en förutsättning för att kunna leva ihop.

Och snart, om bara några timmar, ska jag överraska honom genom att dyka upp utanför hans dörr utan den minsta lilla förvarning. Och jag gör vad som helst för hans djupblåa ögons skull.

Shop until you drop

Jag hade trehundra riksdaler som jag hade tänkt att spendera idag på någon fin tröja eller så. Jag gjorde slut på åttahundra kronor i Karlstads vackra centrum.

Ljuslila jeans från Vero Moda 299:-
Lila spetslinne från Vero Moda 159:-
Lila stickad tröja från H&M 198:-
Brunt linne från H&M 79:-
Leopardfärgade ballerinaskor från DinSko 140:-

Jag är sjukt snygg i lila, det märks nog att det är min favoritfärg.

Och så köpte jag nyaste numret av Glamour med skandalmodellen Kate Moss på omslaget. Skön läsning ikväll. Fast först ska jag ut och springa en halvtimme i skogen och power-walka resterande trettio. Jag ska bli lika snygg som jag var i årskurs 9 med ett midjemått på 27. Nu har jag 29.


                                   Svart dag för svensk fotboll

Fördöm dem! Ta avstånd! Ut med packet!

Tur att Thomas aldrig åkte till Stockholm igår för att se sitt älskade Hammarby spela. Efter 53 minuter av ihärdig fotboll bröts matchen. Spelarna skötte sig exemplariskt vilket är mer än vad man kan säga om supportarna; fansen som påstår att de älskar sitt lag och gör allt för det. Ja, det visade dem tydligt igår.

Jag är inget fotbollsfan, jag kan sträcka mig så långt att jag kan se Thomas spela eller köpa en Hammarby-body till våran framtida son, men att frivilligt betala 200 kronor för att se svettiga killar i shorts? Nej, tack, jag köper hellre ett par solglasögon. Fast trots min bristande intelligens och empati för fotboll så blir jag ändå skakad av att se bilderna på gråtande pojkar och flickor som tjatat på deras föräldrar att gå och kolla på fotboll med dem, och sen avbryts matchen för att vuxna människor inte kan sköta sig. Är det den bilden man vill förmedla till barnen?


Foto: Bildbyrån/Aftonbladet

En annan världsdel

Jag skulle kunna bo i en annan världsdel och komma hem en gång i halvåret. Det är värt att vara ifrån varandra när allt är så perfekt när man väl ses. Thomas var en riktig gentleman hela helgen, han betalade hälften av bensinen som jag använt på min resa tillbaka till Karlstads kommun, och vi betalade Inside Man tillsammans. Han är annars en riktig gangsing och jag får tjata på han att betala lördagsgodiset eftersom jag tycker att det är hans förbannade skyldighet när han tjänar hundra kronor i timmen och jag får 2400 kronor i studiemedel- på en månad som ska räcka till en hyra på 3700 kronor. Tydligen har Thomas förstått hur mycket pengar han tjänar, för han snackade om att han skulle köpa bil, dator.. och sedan sa han två saker som överhettade min hjärna till den grad att den slutade fungera. Förlovning och utlandsresa. Det sistnämnda ska vi göra först, närmare bestämt den 2 januari. Egypten lockar mest för tillfället, men det kan ändras drastiskt med tanke på oroligheterna därnere. Eftersom vi bara är två kommer det bli betydligt enklare att få en billig sista-minuten-resa. Och jag längtar, längtar, längtar...! Ekonomin är inte den bästa, men om jag jämför med andra 18-åringars ekonomi så är jag rik. Rik på kärlek, rik på lycka, rik på ambitioner, rik på pengar, rik på fantasi. Och det pirrar i magen när jag tänker på att vi inom en snar framtid kommer ha varandras namn inristade i en varsin ring. Fast en så länge ska vi bara drömma om det, för jag vill inte göra det än. Inte han heller. Så på den punkten är vi överens.
Jag kan sannerligen vänja mig vid vårt nya förhållande.

Petter

PETTER, en elak SETTER med flera GETTER, (nej, här slutar min yrkesbana som professionell rappare) kommer till Borlänge på fredag den 1 september klockan 22 på Bolanche för att dra ett par låtar. Alla är välkomna dit för en entréavgift på 100 riksdaler.Det journalistiska uppdraget

Att vara journalist är ett helt vanligt tjänstemannayrke som på samma sätt som andra jobb är underkastat arbetsmarknadens alla lagar och avtal. Fast det finns väldigt få yrken där man får tänja på gränserna så pass mycket som när man är journalist. Det är ett yrke som innebär eget ansvar, möjligheter till självförverkligande som ligger i att uttrycka sig själv och bli hörd av många.

 

Den perfekta journalisten existerar inte för mig. Mitt mål är att bli en sådan journalist vars nyfikenhet är den största drivkraften, med det vill jag dock understryka att jag inte skulle gå över lik för att få ett scoop. Det finns gränser. Journalistik bör styras av värderingar och etiska bestämmelser, fast det är svårt att veta när det inte finns någon objektiv journalistik.

Journalistik bygger på val, alltifrån val av innehåll till val av metod. Alla val bygger på värderingar och jag tror att de flesta värderingar man har är man väl medveten om, fast det finns omedvetna värderingar som inte är lika lätt att ha ett kritiskt ställningstagande till. Etik är enligt mig den viktigaste faktorn inom journalistiken. Ett exempel kan vara om en känd person tagit självmord och det publiceras i tidningen. Förr var det tabu att publicera artiklar om självmordsoffer, numera är det vardagsmat. Detta gäller framförallt kända personer, men det har förekommit flera fall där självmordsoffren inte haft någon speciell funktion inom mediekretsar. I Borlänge förra året var det till exempel två ungdomar som tillsammans sprang mot ett tåg och hoppade. Då kan man undra vad det har för funktion i media, vad som intresserar läsarna just i detta fall. Antagligen valde media att publicera artiklar om detta på grund av att de var två som bestämde sig för att ta sina liv tillsammans. Vad kan detta ha för konsekvenser? Jag tror inte att fler människor kommer ta sina liv bara för att man publicerar en eller flera artiklar om ett specifikt självmordsfall. Däremot vill jag understryka att det finns folk som mer eller mindre påverkas av det som står i tidningarna. Och det är ju det som är meningen i många fall, att få folk att reagera och bli berörda trots att man skall förespråka en opartisk journalistik.

 

Det juridiska ansvaret för det som publiceras ligger hos ansvarige utgivare i tryckta medier, men ansvaret för det journalistiska arbetet stannar inte där. Ingen arbetsledning kan eller bör styra medarbetarnas arbete in i minsta detalj. Ömsesidig tilltro ligger till grund för hela arbetsprocessen för att det inte skall bli fel i tidningen som kommer sänka tidningens trovärdighet. Jag anser att den viktigaste uppgiften man har som journalist är att bygga upp en trovärdighet. Människor ska kunna tro på det dem läser i tidningar, det är den viktigaste förutsättningen för att fånga läsarna. Journalister gör fel då och då, det är mänskligt men många har svårt att medge när de har fel. Jag vågar påstå att saknar man förmågan att medge att man har fel och be om ursäkt saknar man också trovärdighet.

”Trovärdighet tar månader, år och decennier att bygga upp. För att riva den åtgår blott ett ögonblick” skriver Olle Stenholm i ”Det journalistiska uppdraget” vilket jag tycker är en väldigt passande beskrivning på vad journalistyrket innebär.

 

Jag tror att tidspressen ligger till stor grund för att artiklar och dylikt resulteras i en enda osann soppa. Många journalister slarvar under pressade förhållanden för att få ihop en artikel på kortast möjliga tid vilket resulterar i att man har arga läsare efter sig eller personer som artikeln är skriven om påpekar de uppenbara felen som vid stress är svåra att se. Därför måste man som journalist sträva efter att nå sanningen, det är i alla vad jag planerar att göra i min yrkesbana.


Hem ljuva hem

Imorgon vid den här tiden är jag hemma. Jag har längtat hem den här veckan, men det är nog bara för att jag hela tiden vetat att jag ska hem i helgen. Det är ju lättare när man är införstådd med att man ska vara här i flera veckor. Fast jag trivs verkligen här nere i Värmlands djupa skogar. Karlstad är en underbar stad, men det där med att solen alltid skiner i Karlstad, det tror jag inte ett dugg på.

Min bebis

Igår pratade jag med min kära mor i telefon och hon sa att Texas betett sig underligt de senaste dagarna. Han är annars en riktig mammagris och ligger i dubbelsängen bredvid mamma och Niklas, på en alldeles egen kudde, men de senaste dygnen har han hittat en annan sovplats. Nämligen min säng. Där ligger han mellan mina huvudkuddar och ser sorgsen ut. Han är ofta inne i mitt rum och letar efter mig. Min bebis. Min dyrbaraste skatt. Imorgon kommer jag mötas av den där bedårande lilla vita ulltussen och mitt hjärta kommer smälta lika snabbt som det gjorde första gången jag höll honom i min famn. Jag anar dock att han kommer ignorera mig för att visa att "Angelica, så här kan det inte fortsätta, du kan inte bara lämna mig i flera veckor och sedan tro att allt är bra". Texas har verkligen en alldeles egen personlighet. Han påminner mycket om mig själv. Vi är båda självständiga, envisa, visar vilka vi tycker om med mycket kärlek och de vi tycker mindre om, dom pissar vi på.

Raggreplik

"Vilken raggreplik funkar bäst på dig?".

Det är bland de bästa raggreplikerna jag hört. En annan är "Dina kläder skulle se bra ut i en hög bredvid min säng".

Har du hört någon riktigt värdelös raggreplik någon gång, eller en riktigt bra som du verkligen föll för? Kommentera, jag är jättenyfiken!

Nöjesfabriken

Nu har jag känt på temperaturen i Karlstads krogliv, och det är hett. Riktigt hett.

Jag åkte hem till Sandra på eftermiddagen och vi snackade om allt mellan himmel och jord och jag avundades hennes fina lägenhet. Jag vill också bo i en fin lägenhet och köpa möbler på IKEA och hänga upp konst på väggarna. Och dela säng med Thomas. Fast om ett år blir den drömmen sann.

Hursomhelst skedde det en hel del roliga incidenter. Jag bläddrade i Sandras mobil, för hon ville visa sin bil. Och jag såg en läcker bil, en katt, en häst... och den största kuken jag någonsin sett! Sandra, som är den galnaste personen jag träffat blev faktiskt generad, själv låg jag dubbelvikt av skratt! Senare visade hon bilderna av hennes pojkväns välutrustade genitaler på förfesten och killarna som var där blev minst sagt tagna och suckade: "Ja, det finns inte så mycket att säga, en del människor förtjänar respekt".

På bussen in till centrum hade Sandra en pruttlera som hon gömt i väskan och plötsligt säger hon något i stil med: "Aj, min mage....", sen hörs det ett öronbedövande pruttljud. Och så fortsatte hon under hela bussresan och jag höll på att dö av skratt. Ingen annan på bussen låtsades om att Sandra var dålig i magen, men när vi gick av tittade alla efter oss.

Förfesten var hos en Sandras tjejkompisar och jag träffade helt underbara människor i åldrarna 20-30. Jag trodde inte att jag skulle ha så mycket gemensamt med dem, men nu vet jag att åldern enbart är en siffra. Sandra har nog världens bästa vänner, och jag blev genast en i gänget; deras lillasyster som de skulle beskydda. Jag pratade rätt mycket med en snygg kille i 25-årsåldern som hade världens sötaste flickvän. Jag tror inte jag mött ett gulligare par, sådana människor önskar man verkligen all lycka i världen.

Till slut tog vi en taxi in till centrum (bara trehundra meter bort, men det regnade och tjejerna ville inte förstöra frisyerna). Vi hamnade vid Nöjesfabriken, det största utestället i stan och tyvärr 20-årsgräns. Vi kom dock in utan större problem, jag pratade på brett dalmål att det var "en total omöjlighet för mig att kunna få ner körkortet från Borlänge". Och vakterna förstod det och släppte in mig. Jag möttes av en stor bowlinghall, en schlagerbar, en rockbar, en uteservering som var hawaii-inspirerat och en nattklubb vars dansgolv var lika stort som i filmen 54. Jag blev mållös och fullare än vanligt, men jag höll mig ändå på en lagom nivå, jag mådde aldrig illa, inte ens när jag vaknade imorse hemma hos Sandra. Jag har bara varit lite allmänt seg idag, fast jag gick faktiskt och handlade mat (så mamma, du behöver inte oroa dig för att jag inte äter, för det gör jag; riskakor och tacopaj, det är grejer det)!.

Nu ska jag knapra på mina riskakor och fortsätta läsa i min nya bok, sedan lägga mig i tid för imorgon är det återigen dags att göra nya intryck på folk jag inte känner.

En speciell bok

En bok som förändrat mitt liv:
Pojken och tigern (den där boken man läste högt i klassen när man gick  i lågstadiet)!

En bok jag läser mer än en gång:
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren (eller vad som helst av henne).

En bok jag skulle vilja ha med på en öde ö:
Sagan om ringen-trilogin (enda tillfället jag skulle klara av att läsa hela serien). 

En bok som fick mig att skratta:
"Gravidchock! Reporter erkänner" av Aftonbladets Belinda Olsson.

En bok som fick mig att gråta:
Dimmornas bro.

En bok jag önskar hade skrivits:
Min egen.

En bok som inte borde skrivits:
Confessions of a heiress av Paris Hilton.

En bok jag just nu läser:
PS. jag älskar dig! av den tjugoettåriga Cecelia Ahern (den svenska översättningen är kass, men läs den för den fina historien och försök att inte låtsas om de märkbara felen).

En bok jag tänkt läsa:
Mossvikenfruar av Emma Hamberg.


Jag-form

Jag har rökt en cigarr.
Jag har aldrig rökt en hel cigarett.
Jag har testat hasch (gör det inte, det är farligt har jag hört).  
Jag har varit full.
Jag har hånglat med någon av samma kön (och inte bara en heller).
Jag har varit kär.
Jag har blivit dumpad
Jag har dumpat någon.
Jag har sagt upp mig från ett jobb.
Jag har aldrig blivit tagen av polis (inte ens den gången då jag körde i 130 på 90-väg och en polisbil låg bakom).
Jag har spytt i en bar.
Jag har aldrig varit med i ett knytnävsslagsmål.
Jag har aldrig rymt hemifrån.
Jag har flyttat hemifrån.
Jag har varit kär i kärleken.
Jag har varit kär i en känd person.
Jag har gjort bort mig inför en kändis.
Jag har hånglat med en främling.
Jag har skolkat.
Jag har aldrig varit utanför Europa (dock i Turkiet på den asiatiska sidan om det nu räknas?).
Jag har åkt snowboard.
Jag har tagit smärtstillande.
Jag har aldrig varit i ett våldsamt förhållande.
Jag har gjort en snöängel.
Jag har legat på rygg och sett molnen sväva förbi.
Jag har byggt ett sandslott.
Jag har hoppat i en vattenpöl.
Jag har fått alla mina önskningar inslagna.
Jag har aldrig ätit kattmat.
Jag har sjungit i duschen.
Jag har burit en svart klänning.
Jag har aldrig brutit ett ben.
Jag har drömt att jag gift mig med någon.
Jag har skrikit så att jag tappat andan.
Jag har pratat i telefon i mer än fyra timmar i sträck.
Jag har stannat uppe hela natten.
Jag har klättrat i träd.
Jag har trott på spöken.
Jag har burit fula och annorlunda kläder bara för att jävlas med andra.
Jag har fuskat på prov.
Jag har haft en cd med Britney Spears.
Jag har sovit naken.
Jag har badat näck.

Jag har haft ett minst sagt roligt liv i jag-form.
Skolstart

Jag har flyttat hemifrån nu. Och jag trivs jättebra! Mitt rum är som en liten etta; det är ett stort rum med en säng, skrivbord, fåtölj och nattduksbord, sen har jag en liten hall och ett litet badrum som är nyrenoverat och jättefräscht. Jag är glad att jag fick egen dusch, jag är för känslig för att dela dusch med andra främmande människor. Jag bor i en studentkorridor som kallas för Östan och ligger längst ner på skolområdet och mitt fönster ligger tursamt nog mot vägen där jag kan spana på lyckliga familjer som grillar, spelar kubb, klipper gräset och håller ordning på sina ungar som sprutar ned varandra med vattenpistoler.

Första dagen i skolan var det ett sedvanligt upprop i gymnastikhallen och jag kände ingen och visste inte alls vart jag skulle slå mig ner. Jag valde att sätta mig bredvid en blond och välklädd tjej som senare presenterade sig och berättade om sitt största intresse: att meka med bilar. Jag ramlade nästan baklänges av förvåning. Det är alltid roligt med människor som lyckas med konsten att chocka andra. Hon frågade mig om jag ville följa med på en kräftskiva i Karlstad i helgen, med utgång som pricken över i och jag tackade självklart ja. Jag trodde inte att jag skulle få svårt att skapa nya kontakter med tanke på hur jag är som person, men det här var bättre än förväntat.

Att bo på internat är som taget ur en vild high school-rulle, det är fest och fylla hela tiden. Vilket absolut inte är förenligt med studierna på Molkoms folkhögskola, men det bryr sig inte eleverna om. Tydligen. Än så länge är jag tacksam över att det inte är fester på vardagarna, för jag behöver lära mig sova i den nya smala sängen (jag saknar min dubbelsäng och jag saknar Thomas tunga andhämtning bredvid mig).

Min klass består av mer eller mindre målmedvetna personer som liksom jag älskar att skriva, jag tror dock inte att det kommer bli någon större konkurrens oss emellan. De flesta av oss har helt olika mål och framtidsplaner inom media. Några vill syssla med lokaljournalistik, några vill göra radio och andra vill göra reportage för TV medan det finns  några som vill frilansa. Vi har redan börjat jobba och skall redan nästa vecka börja producera en tidning inför valet vilket är något jag ser framemot. Tidningen alltså. Valet känns mindre kul, fast jag tror det blir ett maktskifte i år vilket nog kan bli både roligt och spännande.

Molkoms folkhögskola. Jag bor i det röda huset längst ner på bilden.

Sista dagen på början av mitt liv

Idag är det sista dagen på början av mitt liv. Imorgon börjar jag skriva de första raderna på det andra kapitlet i boken om mitt liv. Jag ska flytta hemifrån. Jag ska flytta till Molkom som ligger utanför Karlstad. Där ska jag bo i en studentkorridor och plugga vidare till journalist. Jag har upplevt tragedier och outsägliga sorger, men jag är ändå nöjd med vad jag åstadkommit med mitt nittonåriga liv.

Idag är det pappas årsdag. Jag känner mig som vanligt vemodig och minnena av den där augustinatten för exakt fjorton år sedan spelas upp i mitt inre. Tårar samlas i ögonvrån... Jag tänker på den där natten ofta, mest för att jag inte vill glömma. Jag älskade verkligen honom. Och det gör så ont att veta att han inte älskade oss lika mycket. För hade han älskat oss skulle inte självmord vara ett alternativ. Det finns ingen större kärlek än den kärlek man hyser till sina barn. Jag kommer aldrig förlåta honom. Jag vet att han inte längre kunde möta sina demoner och hade inget annat val än att lämna oss. Jag har dock numera bara ljusa minnen av pappa, jag förstår honom på ett helt annat sätt än vad jag gjorde i min tidiga barndom och även om jag aldrig kommer förlåta honom så är det ändå en skön känsla att veta att man har förståelse. Jag vet att jag är mycket starkare än honom, och skulle jag någonsin hamna i den situationen så hade jag funnit det andra valet, det riktiga valet. För jag är starkare.

Jag har skjutit den här dagen åt sidan men nu är den här och nervositeten börjar faktiskt krypa i mina ådror. Imorgon bär det av. Jag ska uppnå mitt livs mål. Och jag är lycklig.


Förevigad

Igår strax efter halv nio på morgonen dök en tjej och en kille upp hemma hos mig. I mitt rum bokstavligt talat. Och de tog ingen som helst hänsyn till att jag kastat ut min bakfulla pojkvän i rummet bredvid som det inte finns en dörr till. De pratade HÖGT och väsnades. Och ställde massvis med frågor om mitt rum, om mitt liv, om min framtid. Och jag svarade och blev fotograferad ur alla möjliga och omöjliga vinklar. Fotosessionen och intervjun tog drygt en timme och som tack för besväret fick jag en biobiljett samt ett exemplar av boken när den utkommer senare i höst. Om det var värt det? Jag vet inte. Det beror väl på hur snygg jag ser ut i boken och om mina svar är korrekt återgivna. Fast som tur är blir det nog inte en bok i samma klass som Da Vinci Koden, så jag behöver inte oroa mig över antalet läsare som kommer påpeka hur ful och misslyckad jag ser ut. Såvida jag inte blir en känd journalist, då kommer det garanterat finnas någon avundsjuk jävel som kommer snoka och hitta boken och publicera min anno 2006-stil i dagspress över hela landet. Och hånskratta.

Men det bjuder jag på.


Straffbart

"Det är straffbart att missa Prison Break"- Expressen.

Jag har blivit straffad och fått en prick i registret, jag har nämligen missat Prison Break. Och jag har avundats mina vänner som suttit i timmar och pratat om hur het Wentworth Miller är och hur sjukt spännande det är. Själv har jag pratat om Desperate Housewives i timmar- med mig själv. Fast nu har mamma köpt hela serien på dvd, och jag har sett tre av tretton spännande episoder. Jag ska strax lägga mig i soffan, äta godis (det är ju lördag!) och titta på de resterande avsnitten och njuta. För Prison Break är njutning! Och måndag den 21/8 klockan 21:00 kör TV3 igång sin bästa inköpta serie någonsin igen! Dagen efter klockan 21.00 är det dags för mysterier, otrohet, mord och passion på Kanal 5 när de desperata hemmafruarna börjar liva upp tisdagarna igen.Jag skapar historia

"Har du ett rum som speglar din personlighet? Skulle du kunna tänka dig att medverka i en bok om hur dagens ungdomar lever? Generationsboken kommer bli en coffe-table bok som du stolt kan visa upp för barnbarnen, när den tiden är kommen, hur livsstilen var för ungdomar under 2006."

Jag har gjort bort mig- rejält.

Jag skickade in en intresseanmälan skämt till Pronto Communication som samarbetar med LunarStorm. De ska göra en generationsbok om dagens ungdomar. Och jag ska vara med. En tjej ringde mig igår, och jag missuppfattade det helt. Jag trodde att de ringde angående våran bortglömda årsbok och sa att "Jag kan vara med i boken, men jag vill inte ha den". Pinsamt. Till slut uppdagades mitt stora misstag och både jag och författaren av boken började asgarva. Hon skulle återkomma med en tid då hon kunde intervjua mig och fotografera mitt rum. Hon ringde igen vid 21-tiden och efter ett tag började båda två fnissa. Angelica Lindvall från Bäsna gör det igen! Jag skämmer ut mig totalt. Och visst är det roligt att ställa upp i en bok, men jag ska på krogen ikväll och imorgon klockan halv nio på morgonen(!) ska jag bli intervjuad och fotad. Det känns som att jag kan komma på tusen bättre saker att göra en söndagsmorgon när man är bakfull än att förevigas i en bok.


Sean Preston fulast klädd

Britney Spears snart ettårige son Sean Preston har utnämns till världens sämst klädda person. Det är den amerikanska tidskriften Esquire som inte har något bättre för sig än att utnämna ett oskyldigt barn som inte ens kan välja sina kläder själv, till personen med fulast stil, en utnämning som mött enorm kritik. Jag är glad att 85 procent av Aftonbladets läsare håller med mig om att det är fel att utnämna barn till världens sämst klädda person. Det är ändå de vuxnas dumma påfund och räcker det inte med att ungen under hela sin uppväxt kommer uppfostras av skandalbruden från Lousiana som bedyrade sin oskuld och sedan tog världen med storm med sina nakenchocker?       Sämst klädd?        


Det kanske inte är så konstigt att Sean Preston utnämnts till världens sämst klädda person med tanke på vilka kläder Britney bär. Eller vad säger ni?

Helylle-mamma?

Världens länder

Här är fyrtiosex länder jag helst vill besöka under min livstid, fast jag saknade Skottland och Dubai, det är också två länder jag vill se innan jag sluter mina ögon för sista gången.Och här är länder jag varit i, något mindre till antalet, fast i höst får jag sätta till ett nytt land på kartan i alla fall.
Jag är före Victoria Beckham

I februari i år var jag hårmodell för Wella och de klippte av mig mitt långa vackra hår och ersatte det med en gothic luxury frisyr, det vill säga en likadan frisyr som Victoria Beckham för tillfället har, ett halvår senare. Det betyder att jag för en gångs skull varit före min tid. Fast det var också det sämsta klippet någonsin. Nu sparar jag mina längder så att jag får mitt drömhår, långt mörkbrunt hår som sträcker sig nedanför bysten och sen ska jag permanenta det och skapa stora lockar á la Hollywood och sen om det är out of fashion skiter jag fullständigt i.                            

Foto: Aftonbladet

Packat och klart

Packat och klart? Nej, inte riktigt. Jag har en enorm resväska som är fylld till bristningsgränsen med kläder, en mindre resväska med ännu fler kläder, en kartong med nödvändiga ytligheter såsom hårborste, accessoarer, diadem, smink, hårspray och annat krimskrams. Och sen har jag en kartong med enbart skor, och så har jag flera påsar med andra flytta-hemifrån-saker som tandkräm, tandborstar, handdukar, påslakan, täcke, p-piller och annat nödvändigt ont. Och ändå är det här bara en sjättedel av allt som finns i mitt rum. När jag flyttar på riktigt kommer det ta betydligt fler dagar att packa. Fast jag är som sagt inte klar än. Men jag ska ta itu med det innan helgen så att jag har den fri för att bara kunna roa mig en sista gång med alla vänner. Lördag, mina älsklingar, då ska vi dricka som vi aldrigt gjort förr och dansa värre än vanligt! 

Imorgon (idag rättare sagt) ska jag fixa ett nytt pass. Mitt gick ut i våras, och jag måste fixa ett nytt så snart som möjligt eftersom jag ska ut och resa en hel del i höst. Jag har redan resfeber och ändå vet jag inte vart jag kommer hamna, det får bli en trevlig överraskning.

Nu ska jag sova så jag inte ser ut som en överkörd gnu på passfotot imorgon, jag ska trots allt tvingas resa med det där kortet i fem år framöver (ni skulle se mitt körkort... eller kanske inte!). Godnatt!
The Break UpJag såg nyss The Break Up på Astoria i Borlänge tillsammans med lillebror, pojkvän och bästis. Det var en helt okej film, dock en aning seg, fast tre plus lyckas den skrapa ihop. Jag blev i alla fall positivt överraskad att en amerikansk komedi kunde sluta med att kärleksparet inte lever lyckliga i alla sina dagar. Jennifer Aniston gör här en av sina bästa filmroller, och jag blir nästan förälskad i Brads exfru. Hon är verkligen naturligt vacker (trots en plastikopererad näsa). En typisk girl next door, men Brad och Angelina passar kanske bättre ihop med tanke på deras engagemang och vilja att adoptera och hjälpa alla utsatta barn här i världen. Jag har alltid tyckt att Angelina Jolie är sexig, men jag skulle nog aldrig våga kyssa hennes enorma läppar eller ha sex med henne när hon själv avslöjat i intervjuer att hon sover med flera knivar i sängen och är förtjust i blod. Fast Brad verkar gilla det.

Okej, mina läsare, nu gör vi en omröstning! Om du var Brad, vem hade du valt?

Team Aniston                      
   Team Jolie

 

Höstens prioriteringar

Min lista som jag måste följa/alternativt tvinga mig själv att följa under höstens mörka månader: 

1. Plugga hårt och skoningslöst så att jag blir bättre än bäst på journalistik.
2. Åka iväg på reportageresa med klassen till något spännande land.
3. Gå ner minst fem kilo innan jul (power-walka is the shit)!
4. Köpa ett par läckra svarta ankelboots och kanske några ballerinaskor till. 
5. Se Bryan Adams i Löfbergs lila arenan i Karlstad den 22 september.
6. Åka iväg på en långresa till Brasilien/Egypten eller något annat exotiskt land innan jul. 
7. Spara ut luggen och håret så att jag ser normal ut igen. Kort hår är tantigt. I alla fall på mig. 
8. Åka hem emellanåt och festa med alla vänner som ännu inte lämnat Borlänge. 
9. Fixa ett nytt pass.
10. Undvika att börja prata värmländska. Det räcker gott och väl med dalmål. 


Alkoholens baksida

Mel Gibson uttalade sig elakt om judar för en tid sedan i samband med att han greps för rattfylla. Det är allmänt känt att Mel Gibson har alkoholproblem och hans vänner är inte sena att försvara hans agerande, Jodie Foster har bland annat uttalat sig om incidenten. Nu har även den avdankade gamla Dirty Dancing-skådisen Patrick Swayze ställt sig på Mel Gibsons sida och sade nyligen i en intervju att: "Alla säger dumma saker på fyllan". Det får mig att fundera på om alkohol är en bra ursäkt till att bete sig som ett svin.

Det man inte minns har man inte gjort, eller?

               

Besatthet

Jag är ganska säker på att de flesta av oss har något som man är mer eller mindre besatt av, det kan vara ytligheter såsom klänningar, jeans, väskor och skor. Jag är besatt av det sistnämnda. Det behöver inte vara dyra Manolo Blahniks, Jimmy Choo eller Prada, fast en vacker dag ska jag köpa ett par Jimmy Choo eller Christian Louboutin, de är så vackra. Så vackra att det gör ont att bara titta på dem, så jag undrar just hur ont det måste göra att gå i dem.Jag har alltid varit besatt av skor, mina vänner säger att jag kan leva ekonomiskt oberoende om jag säljer alla mina hundratals skor, men jag köper hellre flera billiga skor än ett par dyra, så det där med att bli ekonomisk oberoende kan vi lägga åt sidan.

Jag har en egen garderob till mina skor, och när jag byggt mitt drömhus ska jag ha ett eget rum till mina skor som ska stå vackert uppradade på vita hyllor och gärna i ordning, pumps på en hylla och ballerinaskor på en annan. I min garderob rymmer allt från seglarskor, boots, sportskor till kilklackar, stövlar och lågklackade skor. Fast mina favoriter är tveklöst ballerinaskorna som jag köper alldeles för många av i ren desperation att de ska vara hopplöst ute nästa år och inte längre finnas på marknaden.Dessa himmelsblåa skapelser är designade av Christian Louboutin och går loss på några tusenlappar.Life is too short not to wear beautiful things.

Nytt i garderoben

Jag och Johanna hade en intensiv dag igår. Vi shoppade, shoppade och sa jag shoppade? Johanna gjorde slut på halva sin lön, själv fick jag lov att vända och vrida på varenda krona (det måste ju räcka till alkohol på lördag *host*). Hursomhelst framkallade jag sommarens bilder, köpte fyra trosor, en necessär som jag kan lägga allt smink i när jag flyttar, hårspännen och ett grymt snyggt korsettlinne i pastellgrönt för bara 70 kronor! Sen hittade jag ett par ankelboots inne på Skohuset som jag ska köpa innan jag flyttar. Svarta såklart.Uh, såg att det fanns stringtrosor man kunde köpa på Ebay och Blocket! Äckligt... Jag menar, det kanske står att de inte är använda, men vem vågar tro på det?

Om jag kysser en groda

Jag har dåligt samvete. Igår gick jag och Theres på en långpromenad och det är ju bara bra för hälsan- har jag hört, så det behöver jag inte ha dåligt samvete för. Fast jag hittade en jättesöt liten groda, en sådan där minivariant av en stor padda och jag ville såklart plocka upp den, vilket jag gjorde, och stackarn blev jätterädd och hoppade från en halvmeter ner på den hårda asfalten. Sedan låg den blixtstilla, och jag började fingra på den och då kom det ut en vätska av något slag. Jag trodde att den var död, och tänkte att nu kommer Gud straffa mig och slå ner en blixt u huvudet på mig, fast plötsligt hoppade den ner i diket igen. Min fråga är nu, om det möjligen kan ha varit något slags gift, som grodor använder sig av när de är i fara? För det var väl inte blod, borde det inte vara rött i så fall? Jag har jättedåligt samvete ifall jag skadat honom på något sätt.  

Fast grodan kanske i och med sin nära-döden-upplevelse tänker att nu ska jag ta itu med studierna och sluta röka... Vem vet, han kanske sitter och skriver en bestseller just nu: "Så lyckades jag överleva människan".

Mamma har nog rätt, jag har för livlig fantasi.
 

Anorexia, be my guestI gårdagens Aftonbladet kunde man läsa om en ung flicka med modelldrömmar som slutade äta inför sin debut på catwalken, och dog i samband med ett klädombyte på scenen. Jag har själv haft ätstörningar och ibland växer fortfarande maten i munnen på mig, men jag har aldrig haft anorexi eller bulimi vilket jag är tacksam för.

Jag lider med de tusentals flickor som har dessa snedvridna ideal djupt inpräntade i huvudet och tror att det är så man skall se ut. Fast det finns hjälp att få, och alla som känner någon som inte mår bra och som tappat aptiten på både maten och livet måste genast finnas där och stötta dem, leda dem in på rätt spår.

Det är inte vi vanliga människor som skapat dagens ideal, det är media och modehusens makthavare och jag vet inte vad man skall göra för att förhindra att dessa sjuka och ouppnåeliga ideal sprids. Om någon har ett förslag, så ställer jag mer än gärna upp på att besegra dagens skönhetsideal.


Den stora kärleken

Ibland har livet en tendens att tappa all sin färg. Mitt liv har bara blivit mer färgglatt sedan en speciell person dök upp. Utan honom kan jag gräva min egen grav, utan honom är inte min luft värd att andas. Han är inte bara en pojkvän, han är något större än det. Min bästa vän.

Egentligen är vi varandras totala motsatser. Han älskar fotboll, jag hatar fotboll. Han älskar Borlänge och vill flytta dit, jag hatar Borlänge och skulle aldrig kunna bo där. Han vill resa till Norge, jag vill resa till Kenya. Han gillar jordnötter, jag avskyr jordnötter. Han kan räkna alla böcker han läst på en hand, jag kan omöjligen räkna upp alla böcker jag läst i mitt liv. Han läser Sportbladet, jag läser Aftonbladet från början till slut. Han hatar journalister, jag utbildar mig till journalist. Han är realistisk och står med båda fötterna på jorden, jag svävar på molnen.

Det enda vi har gemensamt är kärleken till varandra, och det räcker för oss. Vi kompletterar varandra och vet de rätta orden. Om det skulle ta slut, så kommer vi bli tillsammans igen förr eller senare, det är han säker på. Och jag är säker på att han har rätt, som alltid.

Vissa människor letar en hel livstid efter den stora kärleken och finner den aldrig. Andra har tur och hittar rätt på en gång. Jag hade inte direkt planerat att hitta mitt livs kärlek vid femton års ålder, men det känns tryggt att ha ett förflutet tillsammans- och en framtid så ljus.

Med honom är mina dagar sorglösa, jag älskar honom gränslöst.Till alla förstagångsväljare

Jag läste nyligen de senaste inläggen på Karolina Lassbos fenomenala blogg http://karolinalassbo.blogspot.com/, och i likhet med henne vill jag säga att här kommer en grymt rolig guide till alla förstagångsväljare, fast bara för de som har humor och tål ironi.

http://www.knappnytt.nu/ShowEpisode.aspx?id=5

Sunt förnuft

"Vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt"

- Voltaire.


Livets resa

De enda som dök upp på klassåterträffen igår var de som inte hade 20,0 i slutbetyg från gymnasiet. De som dök upp igår var de som inte ska bli läkare. Och det var den roligaste återträffen jag varit på. 

Vi åt ost, kex och drack vin och champagne och firade vår framtid. Och pratade, pratade, pratade. Jag visste inte ens att man kan yttra så många ord per minut som vi gjorde igår.
Det var en härlig kväll, en sista kväll med det gamla sammansvetsade tjejgänget. 
Nu går våra vägar mot olika riktningar och nästa gång vi träffas kommer några av oss nått toppen av sina karriärer, några kommer vara gifta och ha barn, någon av oss kommer vara känd, några av oss kommer att bo utomlands medan några andra kommer bo kvar i Sverige. Och vilken väg de än tar hoppas jag att det inte blir en spikrak väg utan några som helst faror utmed vägkanten, istället hoppas jag att alla, även jag, får en krokig väg med många överraskningar i dikena så att vi alla kan lära oss något av den längsta och största resan vi kommer göra. Resan genom livet. För man lär sig inte allt om livet genom att plugga hårt och sitta djupt nedsjunken i en tjock bok.


Bättre ökänd än okänd

Snart ska jag på återträff med min gamla hederliga tjejklass från högstadiet. Ja, vi var bara tjejer eftersom vi gick musiklinje och sysslade med kyrkaktiviteter och musikaler. Det var riktigt roligt och vår enda gemensamma sysselsättning som tyvärr bara gav oss en ännu större töntstämpel. Ingen av oss såg ut som en tönt, det var knappt någon som använde glasögon eller hade särskilt mycket finnar eller gammalmodiga kläder heller. Nej, vi var alla rätt fräscha men fick inga killar bara för att vi råkade vara smarta. Och jag menar bra mycket smartare än killarna och de andra på skolan. Hur kan man annars förklara vinsten i teknikåttan? Eller att vi var överlägset bäst på nutidsorientering? Jag hade väl kanske inte så mycket att komma med för jag gick ut med sämst betyg i klassen. Jag hade 250 poäng i slutbetyg
(315 var bäst om jag inte minns helt fel). Och ändå var jag sämst. Min töntklass hade ingen fritid, därför hade de bäst betyg. Visst hade väl flera av dem intelligenta gener, men jag satt inte och räknade ut matteboken på en lördagkväll. Jag roade mig på andra sätt. Jag minns en tjej i min klass (inga namn nämnda) som grät över sitt provresultat i samhällskunskap. Hon hade fått MVG, men det fattades två poäng för att hon skulle få alla rätt. Och hon grät...! Vilket misslyckande.

Jag kände mig rätt utanför i min töntklass, och umgicks mer med killarna som gick i parallellklassen som vi delade lektioner med (där gick också den snyggaste killen jag någonsin träffat, som jag sedan blev tillsammans med och som jag fortfarande är tillsammans med). Vi var sannerligen inte en vanlig klass, och var hatade av alla elever, men vi levde efter mottot: "Bättre ökänd än okänd". Fast lärarna älskade oss. Verkligen älskade oss, vi kunde komma en kvart försent utan att få skäll medan de andra eleverna fick onda ögat om de så missade en minut av den dyrbara lektionstiden. Det var inte rättvist, men vi mådde inte sämre för det.

Nu har det gått över tre år sedan vi skiljdes åt, och alla har framtiden räddad med sina fina stipendium och kontakter. Utom jag som låtit min envishet tagit mig dit jag är idag. Och var är jag? Jag befinner mig i gränslandet mellan drömmar och verklighet, men jag är fast besluten att låta min dröm bli verklighet. Jag ska bli journalist och erövra världen med mina ord. Jag lovar att det inte är sista gången ni hör någonting från Angelica Lindvall. För som sagt, bättre ökänd än okänd.


 Jag och Filip Hammar på Rockbjörnsgalan i vintras.

Det ska bli ett sant nöje att döda dig

Thomas köpte Magdalena Graafs självbiografi "Det ska bli ett sant nöje att döda dig" till mig i födelsedagspresent. Meningen var att jag skulle ta med den till Molkom och läsa om kvällarna för att ha något att göra. Fast igår kunde jag inte somna på grund av min förskräckliga rethosta, så jag läste ett kapitel som blev två, tre, fyra, fem, sex, sju... Jag läste ut halva boken, det var omöjligt att sluta.

Magdalena Graaf kommer inte få Nobelpris i litteratur och man kan inte klassa henne som författare heller, men hennes självbiografi ger en kalla kårar och jag gråter redan efter ett kapitel.

Boken handlar om den unga Magdalena som efter en tuff uppväxt med mobbning och Livets Ord-propaganda plötsligt gör revolt och blir tillsammans med en finsk boxare som är lika snygg och hänsynslös som Dolph Lundgren i Rocky IV. Deras förhållande börjar som så många andra tonårsförhållanden, det är djupa känslor på en gång och Magdalena blir uppvaktad med både blommor och middagar. Fast det kärleksfulla förhållandet övergår snart till en fysisk och framförallt psykisk terror. Magdalenas kille slår henne, men ber gråtandes om ursäkt och lovar att aldrig slå henne igen. Magdalena tror honom. Sedan blir hon gravid. De måste gifta sig eftersom Magdalena är kristen och vill inte att hennes mamma som är präst skall behöva skämmas över att hennes dotter har ett utomäktenskapligt barn. De gifter sig, och äktenskapet blir allt annat än lyckat. Våldet trappas upp och deras son Isak föds och det gör ont att läsa hur Magdalenas kille slår henne inför Isak som förtvivlat skriker "Mamma".

Det är en fruktansvärd historia, och även om språket brister på sina håll så är det en klart läsvärd bok. Våldet mot kvinnor är vanligare än man tror. Det är hemskt hur kvinnor blir hjärntvättade och mentalt nedbrutna av sina män, och tror att de kommer ändra på sig. Det gör de aldrig. Har de slagit en gång kommer de slå igen, därför skall man alltid gå efter första slaget, men visst är det svårt om man är upp över öronen förälskad i fel kille.