De kristna traditionerna

Idag pratade de på radion om det var rätt av oss svenskar att slopa de kristna traditionerna i skolan för att inte utländska barn ska känna sig diskriminerade. Jag har en bestämd ståndpunkt i den frågan.

Vid advent brukar de svenska barnen klistra och klippa små ljus och fästa på fönstren ut mot skolgården. Fröken läser kanske ett avsnitt ur Barnens bibel (den man får i femårsåldern). Barnen brukar ha ett varsitt stearinljus på sina bänkar. Allt är mysigt och de flesta tycker att det är en lugn och skön stund att börja en ny dag med. Vid jul är det dags för barnen att sjunga i kyrkan och gå luciatåg. Barnen firar även påsk i de svenska skolorna. De gör påskkort och klär ut sig och går påskkärringar och påskharar. Det brukar också barnen tycka är roligt. Jag minns att jag tyckte det var väldigt roligt.

Jag förstår inte ens varför de diskuterar en sådan sak, som att barn med en annan religion blir diskriminerade när de svenska kristna barnen ritar påskkort? Låt de barnen som inte vill rita påskkort pyssla med något annat istället. Svårare än så är det inte! Ändå måste de vuxna, ja, för det är alltid de vuxna som startar sådana här diskussioner, komma med lösningar så att ingen blir diskriminerad i skolan i samband med påskortspyssel. Det finns värre saker som händer i skolan. Barn blir retade för vilka kläder de har eller vilken hudfärg de har. Men hur kan man bli diskriminerad av att se andra barn pyssla med saker de själva inte är vana vid? Ska de svenska barnen sluta pyssla för att anpassa oss till de utländska barnen? Varför låter man inte de utländska barnen som inte vill göra påskkort, göra något annat istället? Vad är det att bråka om?

Jag blir ledsen när jag får höra sådana här löjliga diskussioner. Likaså att vi ska sluta ha skolavslutningar i kyrkan eller att vår svenska nationalsång inte får spelas på gymnasieskolor. Vad är vår lagstiftning på väg? Varför gör ingen något åt det? Det finns värre saker som sker i skolorna dagligen. Mobbning och rasism måste bekämpas men jag tror att sådana här löjliga diskussioner enbart förvärrar situationen för många utländska barn som faktiskt inte bryr sig ett dugg om de ritar påskkort eller gör något annat.

Vintertid

Första snön brukar alltid komma i oktober men det var tveksamt i år eftersom sommaren blev riktigt lång. Fast snön föll natten mot idag, sista oktober, och det blev kaos. Som vanligt. Jag förstår inte varför alla människor, speciellt de med körkort (jag är inte en av dem för jag gillar att slira och är en baddare på halkbana) blir chockade varje år. Vad är det som är så otroligt chockerande med att snön faller varje år? Vore det inte mer chockerande om den aldrig kom?

Nu ligger det ett 35 cm tjockt snötäcke över byn och bilarna har svårt att ta sig fram. Jag sitter och tittar likt de andra nyfikna byborna på kaoset därute och småler. För det är ett sant nöje att titta ut genom fönstret och se intrigerna hopa sig mellan grannarna. Jag kan verkligen förstå varför min hund sitter där dagarna i ända. Bylivet är rena rama Wisteria Lane. Apropå det så var det säsongsavslutning på Desperate housewives ikväll, Mike dog precis innan han skulle fria till Susan och Danielles pojkvän blev ihjälskjuten. Får se vilka som blir dödade i nästa säsong då.. Intrigerna tar knappast slut på Wisteria Lane och inte i Bäsna heller för den delen.

Jag börjar bli bättre i förkylningen. Jag kanske är pigg nog att åka till Kupolen imorgon och handla julklappar. Fast jag ska nog köpa det mesta i Karlstad. Det är roligare att shoppa i en annan stad. Jag måste fundera ut vad jag själv önskar mig, en digitalkamera står högst upp på listan eftersom min andra har dött. Och jag känner mig verkligen handikappad utan kameran. Det är ett av mina två redskap. Det andra redskapet är det svenska språket. Utan dessa två betydelsefulla saker finns inte mitt yrke.

             

Vuxenpoäng

Jobb (1p) - Nej
Studerar på högskola/universitet (1p)- Ja
Visitkort (1p) - Nej
Bo hos föräldrar (-2p) - Nej
Sambo (1p) - Nej
Förlovad (1p) - Nej
Gift (2p) - Nej
Skild (3p) - Nej
Barn (2 p)- Nej
Äga villa (2p) - Nej
Körkort (1 p) - Ja
Bil (1p, kombi + 1p) - Ja
Hund (1p) - Ja
Lån (1p) - Nej
Gemensam ekonomi (1p) - Nej
Pensionsspara (1p) - Nej
Storhandla (1p) - Ja
ICA-kundkort (1p) -Nej
Använda rabattkuponger (2p) - Ja
Äga hushållsassistent (1p) - Ja
Äga diskmaskin (1p) - Nej
Dubbelsäng (2p) - Ja
Julgran på julen (2p) - Ja
Gråa hår (2p) - Nej
Celluliter (1p) - Nej
Prenumerera på morgontidning (1p) - Ja
Lösa korsord (1p) - Ja
Välja att inte svara i telefon (2p) - Ja
Putsa fönster (1p) - Nej
Svampplockning (2p) - Nej
Parmiddag (1p) - Ja
Vinprovning (1p) - Nej
Danskurs (1p) - Ja
Festa till gamla 70-talshits. (1p) - Ja
Dricka konjak till kaffet (1p) - Nej
Däcka före 23.00 dagligen (1p) - Ja
Föredra soffan hemma före krogen med bästa kompisarna (1p) - Ja
Spela Bingolotto (1p) - Nej
Tycka att Ernst Kirchberger är en riktig pudding (1p) - Nej
Ha höftproblem (1p) - Nej
Köa till Allsång på Skansen kl 7 på morgonen (2p) - Nej
Bli förundrad över ungdomen idag (2p) - Nej

0-15 p - Forfarande en uppkäftig snorunge.
16-25 p - Börjar bli torr bakom öronen.
25-30 p- Vuxen med god självinsikt.
Över 30 p - Snart klimakteriet. 

Mitt resultat: 21 poäng och snart torr bakom öronen. Ja, det kan väl hända...?


Rosa bandet


Ikväll utgår tv3:s ordinare program på grund av sjukdom. Rosa bandet-galan börjar sin insamling med start klockan 20.00. Hjälp till och bidra med några kronor till bröstcancerforskningen, det ska i alla fall jag göra!


Smärta är relativt


Nyss var jag och borrade ett litet hål, utan bedövning och kom att tänka på vilken smärta det måste vara att föda barn. För att borra hål utan bedövning är en baggis, men tänk att föda en mindre melon genom det där lilla hålet därnere (som i och för sig kan bli vidrigt stort). Jag har alltid haft förlossningsskräck men på något konstigt sätt så längtar jag ändå efter att få känna smärtan det innebär. Jag är nog lite udda eftersom jag tycker att det är skönt att tatuera sig och jag söker alltid efter nya adrenalinkickar.  Inom fem år har jag garanterat känt den värsta smärtan en människa kan uppleva. Fast jag vill vara gift innan jag får barn också, hur det nu ska gå.. 

Personfakta

Personfakta:
Namn: Angelica
Kön: Kvinna
Ålder: 19
Längd: 162 cm
Smeknamn: Anki, Ankan
Hårfärg: Rödsvart för tillfället, naturligt mörkblond
Ögonfärg: Brungröna


Har du någonsin:
Ätit sushi: Nej
Stått på scen: Ja, flera gånger
Varit ihop med någon som varit otrogen: Jag är fortfarande misstänksam
Klättrat på berg: Ja
Sett vita huset: Ja, på TV


Antingen eller:
Spets eller satin: Spets
Regn eller snö: Snö
Rosor eller tusensköna: Rosor
Vår eller höst: Vår
Matte eller engelska: Engelska


Motsatta könet:
Gillar du någon just nu från det motsatta könet: Ja
Vet den om det: Det hoppas jag efter ett snart fyra år långt förhållande..
Vad tittar du först på hos en man: Ansiktet


Inom de 48 timmarna:

Kramat någon: Ja
Kysst någon: Ja
Bråkat med en kompis: Nej


Gillar du att:
Ge kramar: Ja
Ge massage: Nej
Gå promenader i regnet: Ja, det är mysigt


Övrigt:
Vad gjorde du förra sommaren: Jobbade, solade och badade
Svär du för mycket: Mamma tycker det
När duschade du senast: Igår kväll
Vilken färg är det på dina byxor just nu: Mörkblå
Vilken låt lyssnar du på just nu: Ingen
Vad är bredvid dig just nu: En mobil, lypsyl och en spanskaordbok
Hur ser ditt skrivbord ut (till datorn): Trä
Vad var det sista du åt: Frukost
Har du en lavalampa: Jag hade en på tiden det begav sig
Hur är vädret just nu: Strålande solsken
Vad gjorde du igår kväll: Jag badade skumbad och drack whiskey
Vem pratade du sist med på telefon: Jag undviker telefoner, cancerrisken..
Vad gör dig glad: Lyckliga människor runt omkring mig
Vart skulle du vilja du åka just nu: Till Prag och shoppa
Vill du ha barn: Ja
Vad ska dom heta: Casper, Julia och Jocelyn


Skumbad och whiskeyIbland när man mår riktigt risigt är det skönt att ligga i ett rykande varmt skumbad och dricka whiskey. En kille som inte kan dricka whiskey kommer aldrig bli en riktig man är min åsikt. Frågan är vad jag blir? Frisk hoppas jag! Det finns ju dem som druckit ett glas whiskey varje morgon och levt i hundra år.

Irish coffee gör en gott i både hjärta och själ
och smaken är förträffligt god, sen är det bara att hoppas att man får leva frisk och kry i hundra år!


Dolly Parton

Den 16 och 17 mars nästa år kommer Dolly Parton till Sverige för två spektakulära spelningar i Globen och Löfbergs lila arenan. Sorgligt nog är biljetterna redan slutsålda, så jag får spana på blocket och lite varstans. Faktum är att jag betalar nästan vad som helst för att få se Dolly Parton live. Det finns ingen countrysångerska (eller sångerska överhuvudtaget) som lyckats med konsten att göra listettor som sträckt sig i nästan ett halvt sekel. Jag älskar de klassiska "I will always love you", "Jolene", "9 to 5" men även "Heartbreaker", "To daddy" och "Two doors down". Dolly Partons musik kommer lyssnas i sekel framöver också, det är jag säker på.
Click to Enlarge

Dolly Parton växte upp i en familj som ett av tolv barn i ett enkelt hem i Locust Ridge i Appalacherna, Tennesee, USA. Sin debut gjorde hon redan som 13-åring med låten "Puppy Love" men det skulle dröja ända fram till 1974 innan hon fick sitt genombrott i och med låten "Jolene". Sedan dess har hon fortsatt att skriva sin musik själv. 3 000 låtar har registrerats med Dolly Parton som låtskriverska.

20 maj 1966, endast 20 år gammal, gifte hon sig med Carl Dean och de är fortfarande gifta.
Anledningen till att deras äktenskap hållt så länge enligt Dolly är för att de ger varandra utrymme. Dolly har också skapat ett eget nöjesfält "Dollywood" som är uppbyggt runt den timmerstuga där hon själv växte upp. Hon skrev sången "I Will Always Love You" på 1970-talet som Whitney Houston senare gjorde en cover på till filmen Bodyguard (1992).

Minnesvärda citat:

"Jag tar inte illa upp av dumma blondinskämt eftersom jag vet att jag inte är dum. Jag vet också att jag inte är blond."

"Om ni bara visste hur dyrt det är att se så här billig ut."

"Jag var bland de första kvinnorna som brände behån. Det tog brandmännen fyra dagar att släcka elden."

Click to Enlarge

Foto: Dolly Parton Photo Courtesy of Sugar Hill Records 


Sjukdomstillstånd

Jag är sjukare än sjukast. Varför ska jag bli dunderförkyld på lovet? Kunde det inte ha väntat sisodär tre år?

Jag har dock trotsat mitt tillfälliga sjukdomstillstånd och faktiskt haft ganska kul den här helgen. I fredags var jag ut med Thomas och hans fotbollskompisar till Flamingo där jag träffade Big Brother-Anna. Jag räddade henne ur en hormonstinn tonårskilles hårda grepp. Han blev senare skitsur för att hon hellre ville prata med mig och för att jag var den enda som fick ta på hennes silikon (jag avböjde dock bestämt). Silikon imponerar inte på mig ett dugg. Faktum är att min mardröm är att få bröstcancer som ung och tvingas operera dit två hårda geléklumpar istället. För man vill ju ha bröst som tjej, men naturligt är alltid vackrast och kommer alltid vara vackrast oavsett trender och ideal.

Igår skulle jag följt med Thomas och hans vänner ut igen, men det pallade jag inte. Jag hade 39 graders feber och fick agera fyllechaffis istället. Jag och lillebror hade en mycket trevlig kväll här hemma med lille Texas. Vi tittade på Ice Age 2 (mycket bättre än ettan!) och idag ska jag och Thomas titta på Mission impossible 3 och Brokeback mountain. Och kanske avslutar vi dagen med ett rykande hett skumbad. Det skulle sitta fint.


Tidernas bitch

"Angelica, du har ett bitchigt utseende" sa en klasskompis till mig häromveckan.
Ja, det har jag nog  faktiskt. I alla fall när jag inte ler. Då syns kindbenen, de mörkgröna ögonen blixtrar och läpparna är ett smalt streck. Då ser jag ut som en bitch, fast det ser jag som något positivt. En bitch för mig är en tjej med skinn på näsan som vågar ta för sig och inte sitta tyst i ett hörn och bara se på. En bitch är en målmedveten tjej som vet sitt värde och för den sakens skull inte behöver trycka ner andra människor. För det är inte bitchigt, det är bara fruktansvärt. Sen är alltid bitchar snygga, titta bara på alla bitchar i teveserier och filmer.

Min bitchlista numero uno:

1. Ashton Main i "Nord och syd"

2. Kathryn Merteuil i "En djävulsk romans"

Gellar playing Kathryn Merteuil in Cruel Intentions (1999)

3. Edie i "Desperate housewives"


Aktivitetsvecka

Det har varit aktivitetsvecka på Molkoms folkhögskola. Jag valde foto och har under fyra dagar fotat och framkallat bilder. Jag sparade dock tre rullar som jag ska använda nu på lovet. Jag fick nämligen låna hem den fina systemkameran som knäpper gudomliga bilder (eller så är jag en duktig fotograf). Jag tror på det första. Fast jag är riktigt nöjd med bilderna på vår lilla kisse som stryker runt internatet. Jag ska ta många kort på Texas, Thomas, min familj och kanske lite landskapsbilder. Fast jag tycker ändå att porträttbilder är snyggast i svartvitt.

Även om fotografering är ett roligt nöje, så är det framkallningen som är allra roligast. Det är magi att lägga ett blankt papper i vätskan och se en bild framträda. Jag kan stå i ett mörkrum i flera timmar och trolla fram bilder. Det är nästan roligare än att skriva. Men bara nästan.


Inställd resa

Jag hade sett framemot att åka och hälsa på familjen Persson i helgen och nu går det inte på grund av att en storm värre än "Gudrun" breder sig ut över Sveriges land. Svårigheterna blir störst i Norrland. Vi som skulle åka ända upp till Umeå. SMHI varnar vägtrafikanterna och menar att de måste vara väl förberedda eftersom risken är stor att man blir fast på igensnöade vägar. 

Min familj vill inte ta den risken. Fast alla hoppas fortfarande att vi kan åka. Varför kan inte stormen bege sig mot Norge istället? Eller Värmland. Inte Norrland. Inte nog med det så skulle vi hälsa på min gammelmormor i Härnösand. Jag har världens yngsta gammelmormor. Garanterat. Hon är runt 20 år. Förklaringen är att hon bara fyller vart fjärde år, den 29 februari.

Nåväl, jag har inte den makten att kunna styra över väder och vind. Dags att hitta på andra planer.

Första snön känns inte lika välkommen längre.

Studio 54

Jag har varit så grymt bakis idag. Varför tror jag att jag kan dricka lika mycket som de stora grabbarna? Jag vet inte var min gräns går. Jag vet ärligt talat inte ens om jag har någon gräns.

Fast det var en grymt rolig utekväll! Studio 54 tema är så skönt, man kan flippa ut totalt och leva sig in i den amerikanska drömmen med sex, droger och rock´n´roll. Fast med lagliga droger förstås.

En liter vin, två drinkar och en lakritsshot blev mitt intag för kvällen. Omdömet tappade jag på vägen. Thomas och Christoffer kom in gratis för att de tog av sig till bara överkroppar och blev insmorda med glitter. Jag skulle också få gå in gratis om jag tog av mig tröjan. Fast lyckligtvis var Ida snäll och betalade in mig innan jag blev Borlänges mest visade filmklipp.

Nej, nu ska jag lägga mig i min nybäddade säng och se på "Den oändliga historien".

Fyrtal

Fyra jobb som jag haft:
Kioskbiträde på Leksand sommarland
Dagisfröken
VIP-reporter på Rockbjörnsgalan
Författare

Fyra filmer jag kan se om och om igen
The Rock
De omutbara
American history X
Björnbröder

Fyra platser jag har bott på:

Falun
Borlänge
Bäsna
Molkom

Fyra TV-program jag älskar att titta på:
Desperate housewives
O.C
Prison Break
Las Vegas

Fyra platser jag har semestrat på:

Spanien
Grekland
Bulgarien
Turkiet

Fyra webbsidor jag besöker dagligen:
www.google.se
www.aftonbladet.se
www.lunarstorm.se
www.blogg.se 

Fyra favoritmaträtter:
Pizza med bearnaisesås
Tacos
Pannkaka med hjortronsylt och grädde
Fläskfilé och potatisgratäng

Fyra ställen jag hellre skulle vilja vara på just nu:
I ett lyxigt hotellrum
På en vit sandstrand i ett varmt land
I en jacuzzi med Thomas
På månen

Piece of my heart

Låtar som spelas varma i min mp3 är för tillfället det mesta av Janis Joplin men framförallt dessa tre underbara låtar:

* Piece of my heart
* Leaving on a jetplane
* Mercedes benz

Janis Joplin hade en av 1960-talets bästa sångröster och var älskad världen över med sin hesa och speciella röst. Hon skrev många låtar på egen hand efter påverkan av diverse droger. En av de mest kända låtarna är Piece of my heart som hon spelade in med rockbandet Big Brother and the Holding Company. Janis Joplin hade under sitt vuxna liv problem med alkohol, droger och trassliga förhållanden till män. Hon dog av en överdos heroin år 1970 på ett hotellrum i Los Angeles, precis innan hennes andra album Pearl skulle släppas. På det albumet fanns några av hennes mest kända låtar med, Mercedes benz och Me and Bobby McGee.


Janis Joplin blev 27 år gammal


Djävulen bär Prada

 


Imorgon är det premiär av "Djävulen bär Prada". Självklart kommer jag vara på plats!

Handling:
Andrea Sachs är småstadstjejen som drömmer om att arbeta som redaktör på tidningen New Yorker. Hon flyttar till världsstaden och får arbete som personlig assistent åt chefredaktören Miranda Priestly på det berömda modemagasinet Runway (läs Vogue). Och plötsligt befinner sig Andrea i helvetet då Miranda Priestly visar sig vara djävulen själv. Hon kräver fullständig service 24 timmar om dygnet. Som personlig assistent får Andy vara beredd på allt; hon måste servera kaffe med exakt rätt temperatur och i exakt rätt ögonblick. Hon måste ordna fram två exemplar av den senaste Harry Potter-boken flera dagar före utgivningen och se till att de flygs till Paris i Mirandas privata jetplan. Andrea försakar pojkvän och vänner för att dygnet runt ställa upp på chefens nycker. Allt för den eftertraktade rekommendationen från Miranda Priestly på väg mot målet: drömjobbet som redaktör. Till sist inser Andrea att det jobb som "tusentals tjejer skulle dö för" håller på att ta livet av henne och hon måste bestämma sig för om hon är beredd att sälja sin själ till djävulen.


Snökaos

Snökaos när jag ska åka hem till Dalarna. Jag har inga vinterdäck men riktigt snygga lågprofilsdäck.
Det här kommer gå åt helvete.

Fast min käre styvbror ska övningsköra med min styvfar ner hit ikväll och byta bil. Då får jag dumpa min fina blåa cabriolet för en liten grön golf. Fast det kan vara värt det om jag överlever.

Jag saknar Thomas. Jättemycket. Han har inte ringt. Jag har inte heller ringt. Jag vill att han ska ringa och säga att han saknar mig. 


Journalistiken skulle kunna ta kål på mig, man blir aldrig av med den, egentligen borde man ha en nyhetsuppläsare inopererad i skallen så att man hör alla uppdateringar om vad som händer runtom i världen. Fast då skulle journalistiken verkligen ta kål på mig.

Jag vill inte stänga av heller eftersom det är ett så förbannat roligt yrke.

Gratis godis

Gratis godis till alla! http://www.gratisgodis.se/?r=3745


Livet på internat

Ursäkta mina sena uppdateringar. Jag ska skärpa mig. Det är bara det att det är så fasligt mycket att göra just nu. Det är uppslag i Indesign som ska fixas, reportageidéer som ska bli verklighet och artiklar som ska skrivas. Fast det är så himla roligt! Jag kan inte tänka mig ett roligare yrke. Jag ska söka nästa år också, vill i alla fall läsa två år journalistik även fast det mesta kommer gå på repeat. Den här utbildningen kan jag verkligen rekommendera, man lär sig precis alla grunder som behövs för ett redaktionellt tidningsarbete. De kanske ska göra journalistlinjen tvåårig med olika inriktningar inom TV, radio och tidning. Fast trots att jag älskar utbildningen så kommer jag inte söka hit igen.

Jag hatar att bo i korridor. Studentlivet var superkul- i början! Nu är det bara äckligt. Jag som tidigare varit en obotlig pedant och nästan för renlig är numera van att sitta på smutsiga soffor i vårt gemensamma TV-rum, hålla i flottiga dosor och skrapa bort haschsmulor från bordet. För att inte tala om köket som ser ut som en oigenkännlig sopcontainer. Jag har sett mer mögel under de här två månaderna än jag sett under hela min livstid. Och i det största huset på skolan var det världens fylleslag i helgen, folk kräktes och smetade bajs på väggarna. Och det fanns kvar tills igår då hela skolan fick veta och de på boendet (även de som var totalt oskyldiga) fick torka bajs och spyor. Kollektiv bestraffning är väl förbjudet i vår tid? Jag kommer aldrig bo i korridor igen.

Jag ser det som en ren lyx att ha en egen lägenhet där man får inreda precis hur man vill. Hänga upp dyr konst på väggarna, montera upp Ikea-hyllor, ställa in böcker i den nyinköpta bokhyllan och köpa ett läckert soffbord. Min vardag ser betydligt mer annorlunda ut men det är bara åtta månader kvar. Fast jag vet inte alls vad som händer om åtta månader. Det känns konstigt att flytta hem igen när man väl har flyttat ut. Drömmen är att bo tillsammans med Thomas fast jag tycker att det är rätt onödigt att flytta till en lägenhet i Borlänge när min familj bor där. Då kan man ju lika gärna bo hemma, får inte vara dum heller! Det finns ingen hyra som är billigare än den som mamma beslutar.

Jag och Thomas pratade i flera timmar om vår framtid
och kom fram till att den inte såg särskilt ljus ut. Han kan lättare avancera inom fotbollen i Dalarna och vill därför inte flytta. Jag älskar visserligen Dalarna som är Sveriges vackraste landskap men jag hatar Borlänge. Borlänge och Falun är  de största städerna och jag vill bo i en stad! Men jag vill inte bo i dem för de är fula, skabbiga, kriminellt belastade och det är för mycket skitsnack och avundsjuka. Nej, tacka vet jag Karlstad, Örebro, Göteborg...

Tvivel. Tvivel. Tvivel. Du ska inte tro att du är något. Avundsjuka. Skitsnack. Tvivel. Tvivel. Tvivel.

Vad ska jag göra när ångesten lägger sig som en hård boll inuti huvudet? Vem fan sa att man lever bara en gång? Jag får panik! Jag vill göra allt och lite till men jag är inte säker på att jag kommer hinna.

Följ fortsättningen i den spännande serien om Angelicas liv på
http://angelica1987.blogg.se


Borlänges stolthet


Roger Hansson och Glenn Hysén

1980 var ett minnesvärt år för Borlänges stolthet IK Brage. Laget gjorde comeback i allsvenskan och Brage spelade premiären på Nya Ullevi mot IFK Göteborg med legendaren Glenn Hysén i spetsen.

"Ingen trodde väl att Brage som spelat i division 3 så sent som 1977 skulle ha en chans, men vad hände - jo, Brage överraskade alla med att spela 1-1. Målet gjordes av Roger Hansson, det vill säga samme man som med ett hattrick året innan även fixat det allsvenska kontraktet" står det på www.ikbrage.se

Roger Hansson är min pojkväns pappa, min tillika svärfar. Och han har spelat mot Glenn Hysén, Sveriges coolaste göteborgare. Det är galet. Jag förstod inte att när jag blev tillsammans med Roger Hanssons son blev jag införstådd med en värld som jag aldrig tidigare brytt mig om. Den världen består av sport och särskilt fotboll.

Det lär dröja tills jag kan säga att jag älskar fotboll men jag har fått en slags passion för svettiga killar i shorts och matchtröja.


IK Brage 1981

Stående fr.v: Roger Lundin, Thomas Nilsson, Göran Arnberg, Anders Fernström, Bo Theorin, Kenneth Gustavsson. Knästående fr.v. Lars Gyllenvåg, Lennart Åkerlund, Bengt Nilsson, Kent-Erik Hagberg, Roger Hansson.

Den mystiska skånskan

Det tog en hel dag för mig att överväga om jag skulle publicera det här inlägget eller inte. Nyfikenheten tog överhand.

Igår ringde en skånsk tjej (Cissi? Sara? något i den stilen) till min mobiltelefon och sa att min blogg var skitbra och att hon läser den varje dag. Jag är urdålig på att förstå skånska, det är som danska för mig. Även fast det är en rätt mysig dialekt. Hursomhelst, hon frågade något och jag svarade inte på grund av kommunikationsproblem, sen dog mobilen.

Kan denna tjej ge sig till känna? Jag är nyfiken på hur mitt mobilnummer kan ha hamnat nere i Skåne.

Tack för den fina kommentaren om min blogg, hoppas du läser det här inlägget också!


Listetta

Är du vegetarian? Ibland, när jag känner för det.
Hur många seriösa förhållanden har du haft?
Två.
Har du något jobb? Nej, jag studerar.

När gjorde du senast något riktigt dumt? Jag är felfri.
Vad tycker du om sex före äktenskapet? Det är upp till var och en.
Barndomsidoler? Per Bjurman. 

Vad tycker du är äckligt?
Porr, snus, cigaretter, incest, pedofili och fördomar.
Vad har du på dig just nu?
Myskläder.
Har du något beroende?
Lypsyl.

Vem delar du flest minnen med? Familjen, vänner och Thomas.
Vad stör du dig på? Negativa människor.
Hur många har du kysst? Fler än jungfru Maria men färre än Madonna.

Vilken tidning läser du? SOLO, Glamour, Aftonbladet, Expressen, Dala-Demokraten.
Vilken frisyr har du? För kort, för ofärgat, för naturligt.
Vad gör dig till en bra människa? Jag är engagerad, hjälpsam och pålitlig.

När spydde du senast?
Förra helgen efter för mycket vin i ett alldeles för snabbt tempo.
Är du en bra flickvän? Numera är jag det.
Vad vill du helst ha nu? Thomas.

Är du flörtig?
Ja, det skulle man kunna säga.
Favoritkaka? Frozen cheesecake.
Vad gör du just nu? Sitter i journalistsalen vid datorn och tittar på "The 70´s show"samtidigt.

Höstdepression ett minne blott

Jag är inte deprimerad. Jag har inte ens lite höstångest. Och det är skönt. Förbannat skönt. Det kanske beror på att min solbränna fortfarande är jämn över hela kroppen eller att jag går min drömutbildning och lär mig nya saker varje dag, eller att jag och Thomas firat tre och ett halvt år. Det kanske är en blandning av allt. Det är skönt att leva.

Mordet på Anna Politikovskaja

Det har varit rätt mycket turbulens i världen. I min värld och världen utanför mina ögonglober.

I lördags mördades den ryska journalisten Anna Politkovskaja i en hiss utanför sitt hem i Moskva. En ren avrättning. Frågorna är många men jag är säker i mina tankegångar. Jag skriver nu det alla tänker. Hon blev dödad för att hon i sina reportage vågade berätta sanningen om korruption i Putins Ryssland. Den som vågar trotsa Putin och Ryssland är antingen väldigt modig eller dumdristig.

Vem beställde mordet på en av Rysslands få fria röster? Kommer de ryska myndigheterna att gripa mördarna? Anna Politkovskaja är en av många journalister som undanröjts i Ryssland de senaste åren, bara på hennes tidning Novaja Gazeta har tidigare fyra medarbetare fått sätta livet till. Är den en ren slump? Jag skulle inte tro det. 

Ledare för svenska medieföretag och branschorganisationer protesterade i går och krävde en oberoende undersökning av mordet. Svenska politiker och publicister har reagerat och även internationellt har mordet mötts av ilska och bestörtning.
Fast Putin tiger och stärker sitt grepp om medieföretagen, om vad som får sägas och inte sägas i Ryssland.

Finns det någon som kommer våga fortsätta  Politkovskajas arbete, riskera livet för att berätta vad som egentligen händer i Ryssland? Finns det någon som kommer våga slåss för yttrandefriheten i ett land där man blir tystad om man kritiserar regeringen?

Hur långt vågar jag själv gå för yttrandefriheten?

Källa: Aftonbladet


Reportageresa

Nu är destinationen för vår reportageresa bestämd. Vi ska åka till Israel!

Först var jag tveksam och tänkte bara på Israel/Palestina-konflikten och alla motsättningar och överhängande bombhot men det är lugnt så länge UD inte avråder oss från att åka. Israel är ett spännande land och det ska bli intressant att få se alla platser jag läst om i bibeln.

Planeringen är redan i full gång, vi kommer bo i Tel Aviv och resa runt och intervjua och dokumentera från landets alla hörn; Jerusalem, Betlehem, Haifa, Gaza och kanske tar vi ett dopp i både Döda havet och Röda havet. Vi måste faktiskt få tid till att bada, medeltemperaturen ligger nämligen på 31 grader i Israel i april och vi ska åka i slutet av månaden. Jag kommer inte bara få nya kunskaper och erfarenheter utan också en fin och jämn solbränna! Härlig är jorden.

Att utbilda sig till journalist är en dröm som gått i uppfyllelse. Nästa år kommer bli mitt år. Först ska jag och Thomas resa till Egypten vid årsskiftet och tre månader senare besöker jag grannlandet Israel. Jag har funnit meningen med livet, att se och upptäcka världen!


En av världens bästa dikter

Stop all the clocks, cut off the telephone,
Prevent the dog from barking with a juicy bone,
Silence the pianos and with muffled drum
Bring out the coffin, let the mourners come.

Let aeroplanes circle moaning overhead
Scribbling on the sky the message He Is Dead,
Put crepe bows round the white necks of the public doves,
Let the traffic policemen wear black cotton gloves.

He was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest,
My noon, my midnight, my talk, my song;
I thought that love would last for ever: I was wrong.

The stars are not wanted now: put out every one;
Pack up the moon and dismantle the sun;
Pour away the ocean and sweep up the wood.
For nothing now can ever come to any good.

- W.H Auden

Övervåld inget ovanligt i USAFoto: AP

Nära 500 poliser finkammade ett område i Florida på jakt efter polismördaren Angelo Freeland. När ett specialförband upptäckte Freeland sköt nio poliser vilt.
Han dog omedelbart efter att ha blivit träffad av 110 skott rakt genom kroppen.

Angelo Freeland sköt ihjäl polisen Matt Williams med 8 skott när han stoppades för fortkörning igår. Polismannens hund sköts och hans kollega blev skjuten i benet men har lämnat sjukhuset.

På frågan om poliserna använde sig av övervåld kom svaret automatiskt från polischef Grady Judd:
- Ärligt talat ville vi inte ta några risker. Han hade redan skjutit och dödat en polis, han hade skjutit och dödat en polishund och han hade skjutit och skadat en annan polis.


Jag kanske har mina fördomar men jag anser att övervåld inte är speciellt ovanligt i ett land som USA. Jag kan likna det vid en kinesisk avrättning, för Angelo Freeland sköts ihjäl med 110 skott utan varken åtal eller domstolsbeslut. Poliserna ville inte ta några risker men nio poliser och ett specialförband mot en människa. Exakt vilka risker innebär det? 

Freeland skulle förmodligen hamna på Death Row ändå med tanke på att dödsstraff är legitimt i Florida. Å andra sidan finns det inga som helst ursäkter att mörda en människa med 110 skott för att den personen mördat en polis och dennes hund. Mord är mord oavsett vem som mördar.

Öga för öga och världen skulle bli blind- Mahatma Gandhi